Monday, November 5, 2012

Cara Menurunkan Berat Badan Dengan Cepat Dan Sihat

COPY PASTE DARI AZIZIE.COM


O> Kunyah makanan lebih lama dari biasa. Ini akan membuatkan anda berasa cepat kenyang lantas akan mengurangkan pengambilan makanan.

O>Kurangkan pengambilan makanan yang tidak sihat sedikit demi sedikit. Makan makanan yang kurang lemak. Kurangkan makanan yang mengandungi jumlah gula yang tinggi seperti air bergas, kuih muih, dan makanan ringan.

O>Jika anda terase lapa makan hanya sedikit nasi dan memperbanyakkan makan buah-buahan dan sayur-
sayuran untuk menghilangkan rase lapa.

O>Jangan makan lewat malam.Jika amda tergolong dalam golongan ni kurangkan sedikit demi sedikit dan
makan selewat-lewat ye 3jam sebelum masuk tidor.

O>Jika anda terbangun dari tidur pada waktu malam dan terasa lapar, minum air kosong atau makan sebiji buah seperti epal atau pisang.

O>Jangan terlepas atau sengaja melepaskan waktu makan anda dengan tujuan ingin menuruankan berat badan anda.Anda hanya akan berjaya menurunkan metabolisme badan sahaja dengan cara ini.Langkah 
terbaik adalah dengan memakan hidangan 5-7 hidangan sederhana sehari.

O>Kawal nafsu makan anda kerana ia akan membuatkan anda makan lebih dari yang sepatutya.inilah 
sebabya anda perlu makan 5-7 kali hidangan demi untuk mengawal nafsu makan anda.

O>Jika anda masih gagal mengawal nafsu makan, anda boleh membeli 'protein shakes' dan memakannya di antara hidangan dua kali sehari iaitu antara sarapan dan makan tengahari serta antara makan tengahari dan makan malam.

O>Anda boleh menggunakan pil diet bagi mempercepatkan lagi proses penurunan berat badan.tapi ia akan 
menjadi sia2 jika anda tidak mengamalkan pemakanan tidak sihat.

O>Tingkatkan aktiviti fizikal anda.Latih diri supaya berjalan 400meter sehari.Anda tidak semestiya harus pergi ke gym atau berjoging di padang permainan.objektif utama adalah untuk membakar lebih banyak kolori.Lakukan aktiviti seperti park kereta anda lebih jauh dari destinasi yang hendak dituju dan pilih tangga dr menggunakan lif.

O>Buat senaman 'sit up' dan 'push up' setiap kali bangun tidur pada waktu pagi dan pada waktu petang  selepas balik kerja. Lakukan sebanyak 20 kali setiap set. Tambah jumlah 'sit up' dan 'push up' dari hari ke hari sehingga mampu untuk membuat 100 kali setiap set. Dengan cara ini, anda bukan sahaja boleh menurunkan berat badan dengan cepat, malah berpotensi untuk mendapat abs yang cantik berketul-ketul.

MAU XNAK KALO DA GEMOK KE KURUS SLIM UPEW NI..HAHA...  

No comments:

Post a Comment